Ny inspiration i köket: Fem mattrender 2020

Ny inspiration i köket kan leda till både en hälsosammare livsstil och mer glädje i vardagen. Ta en titt på mattrenderna för 2020 och fyll varukorgen med närproducerade ägg, nya svampsorter och kanske en ”blodig” biff av grönsaker ...

Trend 1: Lokalproducerat En given trend i en tid när flyg- och färjetrafik ställs in och vi blir allt mer medvetna om det höga klimatpriset för vår moderna livsstil. Att äta lokalproducerat är miljövänligt, och samtidigt stöttar du mindre eller familjedrivna produktioner i ditt närområde. Dessutom är det ofta både spännande och förvånande att se vad som växer nära dig! På hemsidan Gårdsnära kan du se vad som produceras i just ditt län, och lokaltidningen brukar skriva när det är dags för ”bondens marknad”, marknader med lokala matproducenter.

Trend 2: Vegokött blir vardagsmat Har du redan testat den ”blodiga” grönsaksburgaren? Med hjälp av bland annat rödbeta, äppeljuice och majsstärkelse har man lyckats ta fram grönsaksbaserade burgare som både ser ut och smakar som kött. Självklart är denna trend som störst i burgarens förlovade land, USA. Men burgaren finns även i Sverige sedan ett par år tillbaka – testa till exempel ”Juicy Burger” från Garant, som du hittar i frysdisken. Även snabbmatskedjorna har i dag egna versioner av veganburgaren som är svår att skilja från det köttiga originalet.

Trend 3: Svampens nya storhetstid Svampen är en fantastisk ingrediens: billig, matig och lokalproducerad. Den passar lika bra i nordiska husmansklassiker som tillsammans med sydostasiatiska smaker. Dessutom är svamp en perfekt källa för protein, mineraler och antioxidanter. Våga gärna testa mer exotiska sorter, såsom shiitake och ostronskivling. Tidigare har en stor del av de svenska svamparna exporterats till bland annat Italien, där svampen har haft en mer central roll i köket. Vi hoppas att svamptrenden leder till att fler börjar uppskatta våra klassiker från de svenska skogarna!

Trend 4: Årets smak – syra Syran är en viktig smaksättare i många av världens kök. I Sverige får vi ofta syra genom bär, vinäger, syrade mjölkprodukter eller citron, men testa gärna att lägga till syra genom lime, syrade grönsaker eller vitt vin. Syra lyfter en annars platt rätt och lockar elegant fram den femte smaken, umami, i bland annat kött och svamp. Kanske är det anledningen till att Arla i samarbete med Svenska kocklandslaget har utsett syran till årets smak 2020?

Trend 5: Glöm inte det klassiska fikat! Mattrender i all ära, men fikat då? Sötsakerna har en viktig social roll, och många av oss lyxar gärna till vardagen genom att sätta tänderna i en saftig kanelbulle eller fluffig bakelse. När några av Sveriges största konditorer tillfrågas gällande fikatrenderna 2020, är svaret detsamma från flera av dem: fler växtbaserade bakverk, ett större intresse för hemgjord glass av hög kvalitet och moderniserade varianter av våra allra mest älskade klassiker, baserade på lokala råvaror valda efter säsong.

Öppettider telefon
alla dagar 8-21 och helg 10-21 *

010-16 65 000

Huvudkontor - Solna

Framnäsbacken 4
171 66 Solna

Järfälla kontor

Birgittavägen 3
177 31 Järfälla

Sundbyberg kontor

Eliegatan 16 
172 73 Sundbyberg

Kista kontor

Trondheimsgatan 4
164 30 Kista

Följ oss i sociala medier

gdpr-flag-2400x1200.png
© Copyright ADELA OMSORG AB 2021.