Månadens medarbetare

Isabella Lindblom
Ålder: 59 år
Utbildning: Vårdbiträde
Isabella, känd som ”Bella” för de flesta, har arbetat hos Adela Omsorg sedan sommaren 2014.
Bella tillhör dagpatrullen och arbetar mest i området Sundbyberg, men är då och då även i Solna. Jag träffar Bella efter att hon avslutat dagens arbetspass för att ställa lite frågor. Trots att Bella varit ute och arbetat en hel dag och varit social och hjälpsam, så är hon fortfarande fylld med energi när vi ses.

Nu Bella får du berätta hur det kommer sig att du arbetar inom vården. Har du alltid arbetat inom vårdyrket?
- Ja, det har jag faktiskt. Jag har arbetat på sjukhem, sjukhus och inom hemtjänsten. När jag var 17 år fick jag dispens att arbeta på ett sjukhem, för man var egentligen tvungen att ha fyllt 18. Innan jag började inom hemtjänsten arbetade jag som vårdbiträde på Thoraxkirurgen. Det var kul och intressant, och man lärde sig mycket.

Hur kom det sig att du slutade där?
- Det var när jag fick barn. Jag arbetade mycket helger och kvällar. När barnen kom blev det svårare, så därför bytte jag till en dagtjänst under måndag till fredag inom hemtjänsten.

Vad tycker du är det roligaste med att arbeta med människor?
- Det är den kontakten man får med personerna. När man har lyckats skapa en relation och verkligen lärt känna varandra. Jag tycker om att hjälpa till, att fylla en funktion och känna mig behövd. Sedan tycker jag att det är jättekul att aktivera våra äldre. Det kan vara sjukgymnastik eller andra aktiviteter. Jag har bland annat en kund som jag går och målar med, och det är så roligt att se den utveckling som sker hela tiden.

Men vad finns det för utmaningar inom det här arbetet tycker du?
- Helt klart att hålla stressnivån nere. Att känna att man har gjort tillräckligt mycket under dagen, så att både man själv och kunden känner sig nöjd. Det kan vara svårt ibland.

Om du inte skulle arbeta inom omsorg, vad skulle du vilja arbeta med då?
- Ja du, kanske med blommor eller som trädgårdsmästare. Målare skulle vara något men jag tror inte att jag skulle vara så bra på det, säger Bella och skrattar. Jag skulle även kunna tänka mig att arbeta med någon slags aktiveringsverksamhet för äldre, som till exempel dagverksamhet för dementa. Det värsta jag vet är när man bara sätter de äldre framför en TV istället för att aktivera dem. Jag har själv upplevt det när min mamma bodde på ett hem och det var hemskt. Det krävs ju så lite för att göra stor skillnad för någon som sitter inne hela dagarna.

Om du fick ändra en enda sak med hemtjänstarbetet idag, vad skulle det vara?
- Att det ska vara mindre tidsstyrt och istället mer kundstyrt. Idag känns det som att det är så fokuserat på vilken insats som ska utföras när och hur, istället för att fokusera på vad kunden egentligen behöver och vill ha för hjälp just den dagen. Det borde vara mer fritt och flexibelt.

Men Bella, du har ju faktiskt ett liv utanför arbetet också. Nu är jag nyfiken på vad du sysslar med när du är ledig?
- När jag inte jobbar så läser jag en hel del och är på mitt lantställe i Dalarna och fixar i trädgården. Jag tycker även om att plocka svamp. Jag kopplar verkligen av i skogen, även om det kan bli hektiskt där också när man kliver rakt in i ett svamphav och knappt vet i vilken ände man ska börja, säger Bella och skrattar.

Ja, hösten och alla dess svampar är underbar. Men det går snabbt mot jul, och därför vill jag avsluta den här intervjun med att fråga vad du önskar dig i julklapp?
- En veckas extra semester, utbrister Bella snabbt med glimten i ögat. Det och kvalitetsdagar med mina barnbarn, det är det jag önskar mest.


Isabella Lindblom intervjuades av Cecilia Rydh
Michaela Almstedt
Ålder: 30 år
Utbildning: Undersköterska

I den här intervjun får ni lära känna Michaela som har arbetat hos Adela omsorg sedan 2014. Michaela arbetar vardagar i dagpatrullen i Sundbyberg.
Michaela ska just sätta igång och vika ihop de rentvättade arbetskläderna när jag kommer och överraskar henne med en liten intervjustund.

Börja med att berätta vad du gjorde innan du kom till oss på Adela omsorg. Har du alltid arbetat inom vården?
- Nej, jag arbetade faktiskt som kock på Stallmästargården ett tag. Jag arbetade både i à la carte-köket och på festvåningen. Det var ett kul jobb, men stressigt. Jag minns att vår köksmästare sa till oss att vårt slagord ska vara ”stressen är din snuttefilt”.

Då förstår jag hur du har blivit stresstålig! Det kan ju ibland vara ganska stressiga dagar i hemtjänsten också, men berätta vad du tycker är roligast med att arbeta med människor.
- Det är alla livshistorier man får höra. Till exempel har en kund berättat om hur han som 15-åring tvingades att kriga för nazisterna trots att han inte ville. Först placerades han i arbetsläger, men när de sedan ville stationera ut honom så flydde han. Det är både hemskt och intressant att få ta del av berättelser som den här. En annan positiv del i att arbeta med människor är att man får vara delaktig i att göra en annan människas vardag enklare. Att få känna sig behövd och att man gör nytta.

Vad skulle du då säga är utmaningen med att arbeta inom hemtjänsten?
- Att tillmötesgå alla kunders viljor och önskemål. Man får lägga sina egna sätt, tankar och värderingar åt sidan för att göra kunderna nöjda. Alla är olika och vill få hjälpen utförd på olika sätt, så man måste alltid anpassa sig. Vara lite som en kameleont.

Men om du fick ändra en enda sak med hemtjänstarbetet, vad skulle det vara?
- Bort med alla tidskontroller så att man får jobba mer med hjärtat, svarar Michaela snabbt.
För mycket fokus läggs på att man ska logga in och registrera rätt tid och insatser och det tar tid och energi som man istället skulle kunna lägga på kunderna.

Ja, diskussionen kring tidsredovisning är en stående punkt på agendan. Men det är väl som med mycket annat att det finns fördelar och nackdelar med allt. Men om du inte skulle arbeta inom hemtjänsten, vad skulle du vilja arbeta med då?
- Svår fråga, säger Michaela och funderar. Jag har nog inget bra svar på den. Jag vet bara att jag vill arbeta med människor, men i vilket sammanhang – det kan jag inte säga.


När du inte är ute och hjälper våra kunder, vad gör du då? Har du några roliga fritidsintressen?
- Jag tränar på gym, träffar vänner, umgås med min familj och reser. Sedan har jag ett väldigt stort filmintresse så det blir mycket film, både hemma i soffan och på bio.

Då kanske det är biobiljetter som står högst på listan i jul?
- En smartwatch från Michael Kors eller en spa-weekend önskar jag mig! Fast jag vet redan att jag ska få klockan av min kille, säger Michaela och skrattar. Han har redan köpt den! Men var han har gömt den, det vet jag inte. Jag får helt enkelt vänta till julafton och se.


Michaela Almstedt intervjuades av Cecilia Rydh

Öppettider telefon
alla dagar 8-21 och helg 10-21 *

010-16 65 000

Huvudkontor - Solna

Framnäsbacken 4
171 66 Solna

Järfälla kontor

Birgittavägen 3
177 31 Järfälla

Sundbyberg kontor

Eliegatan 16 
172 73 Sundbyberg

Kista kontor

Trondheimsgatan 4
164 30 Kista

Följ oss i sociala medier

gdpr-flag-2400x1200.png
© Copyright ADELA OMSORG AB 2021.