Åldrandet – snart ett minne blott?

Vi blir allt fler som lever över 100-årsgränsen, och världens hittills (bekräftat) äldsta människa, fransyskan Jeanne Calment, blev 122 år. Tidigare har forskare trott att det finns en naturlig övre gräns för hur gammal en människa faktiskt kan bli, det vill säga hur länge kroppen alls håller. Under 2018 visade dock en analys från Chalmers att det inte stämmer.

Lev till 110 så minskar risken att dö
Forskarna som jobbade på analysen tittade på befolkningsstatistik från 15 olika länder. Statistiken visade att risken att dö ökade med åldern – men bara upp till runt 110 års ålder. Därefter planade risken ut, och enligt statistikprofessor Holger Rootzen vid Chalmers är risken därefter 50/50. Rootzen kallar det för att ”singla slant”: risken att kroppen ska ge upp är lika stor som att du ska överleva en dag till.

Stressfri vardag ger långt liv
I världens så kallade blå zoner lever ovanligt många till att bli över 100 år. De fem officiella blå zonerna finns på Sardinien samt i Costa Rica, Grekland, Japan och Kalifornien. Vad dessa zoner har gemensamt är låga stressnivåer, en moderat tillgång till mat (vi mår varken bra av att äta för mycket eller för litet), en känsla av ett meningsfullt liv samt en hel del vardagsmotion. Med andra ord är det områden där vår moderna livsstil, med stillasittande kontorsarbeten och en stressfylld vardag, inte riktigt har blivit etablerat.

Från blå zoner till modern teknik
Nu har de blå zonerna börjat minska, och sannolikheten att vi hittar tillbaka till en mer traditionell typ av livsstil är liten. Det som framför allt kommer att göra skillnad för den mänskliga livslängden är istället kommande medicinska upptäckter. Forskningen kring så kallade genetiska saxar går snabbt framåt, och bland annat hjärnforskaren Mouna Esmaeilzadeh, mer känd som Doktor Mouna från Nyhetsmorgon, tror att vi i framtiden kommer att kunna ta bort allvarliga sjukdomar såsom cancer och Alzheimer från arvsmassan med hjälp av saxarna.
Flera hundra år – med teknikens hjälp?
Dessutom är det omöjligt att föreställa sig var den medicintekniska forskningen kommer att stå om 50, eller ens 20, år. Jämför med hur internets utveckling har sett ut – knappast hade någon på 1990-talet kunnat tänka sig att nätet skulle vara en helt integrerad del av våra liv bara 30 år senare. Esmaeilzadeh menar att den stora skillnaden i vår långsiktiga hälsa och livslängd kommer att ske när sjukvården demokratiseras. Då kommer alla, inte bara den som är rik, att ha tillgång till avancerad medicinsk teknologi som bland annat kan spåra sjukdomar på ett mycket tidigt stadium.

Men vad är då det viktigaste för att leva riktigt länge? Tillbaka till professor Holger Rootzen på Chalmers, som kunde konstatera att den enda gemensamma nämnaren mellan världens äldsta människor egentligen var en optimistisk livssyn. Det ska helt enkelt vara kul att leva!

Öppettider telefon
alla dagar 8-21 och helg 10-21 *

010-16 65 000

Huvudkontor - Solna

Framnäsbacken 4
171 66 Solna

Järfälla kontor

Birgittavägen 3
177 31 Järfälla

Sundbyberg kontor

Eliegatan 16 
172 73 Sundbyberg

Kista kontor

Trondheimsgatan 4
164 30 Kista

Följ oss i sociala medier

gdpr-flag-2400x1200.png
© Copyright ADELA OMSORG AB 2021.