Seniorkollo – något för dig?

Kollo för äldre har blivit en riktig succé, och i media kan vi läsa om seniorer som mår bättre än någonsin efter en vecka på kollo. Adelabladet tittar närmare på trenden. 

Känner du dig mer ensam om sommaren, trots att solen strålar och det mesta borde kännas lättare? Det är inte så konstigt. Yngre familjemedlemmar åker iväg på semester, ofta flera veckor i sträck, samtidigt som din hemtjänstpersonal byts ut mot vikarier du inte känner. Seniorkollo är ett bra sätt att för en relativt billig peng få både ett välkommet miljöombyte och knyta nya vänskapsband.

Frisk luft och nya aktiviteter på schemat
Seniorkollo, äldrekollo, sommarverksamhet för äldre ... Kärt barn har många namn, men det rör sig alltså om möjligheten att åka iväg i någon vecka eller två till en kursgård i natursköna omgivningar.Det finns både kommunala och ideellt drivna sommarkollon, och tanken bakom är densamma: närhet till naturen ger goda möjligheter att växla vardag och komma ut i friska luften. Dessutom delar man ofta både sovrum och måltider med andra seniorer, vilket gör det lätt att få kontakt med de andra deltagarna. Aktivitetsprogrammet brukar vara gediget: dansa till livemusik, spela sällskapsspel, delta i gympapass ... Många tidigare deltagare berättar om nya vänskaper som föds under kolloveckorna och består även tillbaka i vardagen.

Mirakelberättelser väckte forskares nyfikenhet
Vid Lunds universitet blev forskarkollegorna Janicke Andersson, Gabriella Nilsson och Lisa Ekstam nyfikna på alla de ”mirakelberättelser” de hörde från seniorkollon. Enligt dessa kunde deltagare efter några dagar på kollo trappa ner på medicinering och strunta i käppar och andra hjälpmedel. Forskarna besökte flera kollon och intervjuade både deltagare och organisatörer. Slutsatsen? Även om de medicinska mätningarna inte visade på några förbättringar efter kolloveckorna, så fungerade vistelsen ändå ”som medicin” för deltagarna: efter en vecka på kollo kände de sig både piggare och gladare. Inga mirakel, men väl en riktig energiinjektion!

Kvinnor i majoritet bland kollodeltagarna
Är det möjligt att åka på kollo i våra trakter? Solna kommunfullmäktige röstade 2018 ner ett förslag om seniorkollo i kommunen. Man anser att det redan satsas tillräckligt på att främja social samvaro för äldre, bland annat genom seniorträffar och promenadverksamhet. I grannkommunen Sundbyberg är sommarkollot å andra sidan ett populärt inslag sedan många år tillbaka. På Sundbybergs seniorkollo ordnas bland annat allsång, kubb och dans. När det är dags för danskvällen är det kvinnorna som får föra, då de manliga deltagarna är få. Detta är en vanlig syn även i resten av landet: kring 90 procent av deltagarna på seniorkollo är kvinnor.

Vill du veta mer?
Prata gärna med någon av oss på Adela, så hjälper vi dig att ta reda på om det finns ett kollo nära dig!

Öppettider telefon
alla dagar 8-21 och helg 10-21 *

010-16 65 000

Huvudkontor - Solna

Framnäsbacken 4
171 66 Solna

Järfälla kontor

Birgittavägen 3
177 31 Järfälla

Sundbyberg kontor

Eliegatan 16 
172 73 Sundbyberg

Kista kontor

Trondheimsgatan 4
164 30 Kista

Följ oss i sociala medier

gdpr-flag-2400x1200.png
© Copyright ADELA OMSORG AB 2021.