Pierre Åhrén – konstnären i Bromma som hyllar sina samiska rötter

Det är en kall och grå dag i början av mars som jag kliver över tröskeln hemma hos Pierre Åhrén i Bromma. Det jag möts av är allt annat än grått och kallt: att kliva in i Pierres hem är som att kliva in i en oas av färger, musik, böcker och en samisk förnimmelse.
Det är den 5 mars och fettisdagen. Jag räcker fram semlorna jag har med mig till Pierre medan jag förundrat ser mig omkring.
”Ja det är ett speciellt hem, det här”, säger Pierre och ställer semlorna i köket. ”Det finns en hel del att titta på.”
Väggarna pryds av renhorn, afrikanska masker, kåsor av björk, kaffepåsar av renskinn och så klart väldigt många tavlor.
Det är inte bara Pierres egna verk som hänger i hemmet, utan även tavlor från den norrländska konstnären Helmer Osslund.
”Helmer Osslund är en av de konstnärer som jag hämtat inspiration från”, berättar Pierre. ”Hans sätt att måla och de färger han använde sig av tilltalar mig. Även Picasso är en inspiration, hans konst är surrealistisk vilket även min är. Jag vill att mina tavlor ska väcka känslor men även frågor.”
Pierre fortsätter att berätta att han idag hämtar den mesta inspirationen från Afrika.
”Det är mycket afrikanska masker”, säger han. ”Men det kan även vara naturen, kläder och djur som inspirerar. Jag förmedlar mina känslor genom det jag målar. Det är mitt sätt att bearbeta det jag varit med om.”
När man ser Pierres konstsamling så kan man tro att han har målat hela sitt liv. Men det var faktiskt först för drygt sex år sedan som Pierres intresse för målning började på riktigt.
”Jag minns att det var en höstdag ungefär sex år sedan som jag stod hemma och funderade på vad jag skulle göra av all min tid. Jag hade ganska nyligen tagit mig ur mitt missbruk men mådde fortfarande väldigt dåligt. Jag hade ännu inte fått min autism diagnostiserad, så det var svårt att sätta fingret på varför jag mådde som jag gjorde. Jag började tänka tillbaka på när jag var liten och satt och målade med färgpennor hemma vid köksbordet, och fick känslan av att det var något som fick mig att må bra. Jag började kolla upp träffpunkter för personer med psykisk ohälsa och hittade en grupp vid Fridhemsplan. Där fanns det dessutom en målarstudio.”
Pierre berättar att hans första målning var en text där det står ”Drömmer”.
Den var målad i de samiska färgerna och tanken var att han skulle ha den när han demonstrerar på riksdagsbron, vilket han gör varje vecka.
”Det hela började med att en grupp aktivister stod åtalade för att ha försökt hindra en provsprängning inför en planerad gruva utanför Jokkmokk.
En gruva skulle slå hårt mot naturen och de renskötande samerna i området, och eftersom jag själv är same så ville jag visa mitt stöd. Detta var 2013 och än idag står vi där varje torsdag och demonstrerar!”
Pierre fortsatte inte bara med demonstrationerna, utan även med sin nyfunna passion för konst.
Efter att fått positiv feedback på några alster som han hade fått hänga upp i kyrkan frågade Pierre om han fick ha en utställning på Alviks bibliotek.
”Det var först där och då som jag förstod att min konst var uppskattad och att det fanns människor som ville betala för den.”
Pierre har speciellt blivit uppmärksammad av den samiska befolkningen. År 2018 mottog han ett stipendium från Region Jämtland Härjedalen med motiveringen att han genom sin konst ”kan glädja både det samiska samhället och resten av världen.”
”Det var först vid 35 års ålder som jag fick veta att jag hade samiskt ursprung, genom min morfar när han låg på dödsbädden. Det var skambelagt på den tiden att vara same och många försökte dölja det. Än idag är det många unga som mår dåligt och utsätts för mobbing och kränkning på grund av sitt ursprung. Det är hemskt att det ska behöva vara så.”
Men Pierre är stolt över sitt ursprung och bär sin samiska dräkt med högburet huvud, och han uttrycker gärna sina känslor i de samiska färgerna. Pierres väg genom livet har inte varit någon dans på rosor, men det har format honom till den han är idag. En levnadsglad, ödmjuk man som bryr sig otroligt mycket om så väl människor som naturen.
”Om jag så bara kan påverka en enda person genom att berätta min historia så är jag lycklig”, avslutar Pierre.

Pierre Åhrén – konstnär
Bromma
Vad är det viktigaste för att du ska må bra?
”Det är min autism som styr, så jag skulle säga trygghet i vardagen, att alltid veta vad som ska hända och när. Att man är punktlig.”

Beskriv dig själv med tre ord:
”Viljestark, nyfiken och spännande!”

Vart hittar man din konst om man är nyfiken på att se mer?
”På min facebooksida, sök på Pierre Åhrén så hittar du mig.”
Image

Öppettider telefon
alla dagar 8-21 och helg 10-21 *

010-16 65 000

Huvudkontor - Solna

Framnäsbacken 4
171 66 Solna

Järfälla kontor

Birgittavägen 3
177 31 Järfälla

Sundbyberg kontor

Eliegatan 16 
172 73 Sundbyberg

Kista kontor

Trondheimsgatan 4
164 30 Kista

Följ oss i sociala medier

gdpr-flag-2400x1200.png
© Copyright ADELA OMSORG AB 2021.