Håll hjärnan i trim med kultur

En långtidsstudie från Göteborgs universitet visar att kultur kan minska risken för Alzheimer. Precis som dina muskler mår hjärnan helt enkelt bra av att stimuleras och hållas igång. 


Vid AgeCap, centrum för forskning kring åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, har en grupp forskare följt 800 kvinnor i 44 år för att bland annat titta på hur vår livsstil påverkar oss långsiktigt. En av de saker som forskarna upptäckte var att de kvinnor som utövade hjärnstimulerande aktiviteter i medelåldern senare löpte mycket mindre risk att drabbas av demens eller Alzheimers sjukdom.
”Det kan vara lika viktigt att satsa på kulturella aktiviteter som på fysisk aktivitet för att bibehålla ett hälsosamt åldrande”, säger AgeCaps föreståndare Ingemar Skoog i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet. Även annan forskning visar på kulturens positiva verkan på vårt hälsotillstånd: inom stressforskning har man bland annat kunnat påvisa ett tydligt samband mellan att spela musik och att ha en känsla av tillhörighet. Dessutom sänker musik och musikutövande andelen stresshormoner i kroppen.

Hur stimulerar jag bäst hjärnan?
Vad räknas då som en hjärnstimulerande aktivitet? Studien från AgeCap delar upp hjärnstimulerande aktiviteter i fem undergrupper: intellektuella aktiviteter (läsa, skriva, lösa korsord ...), konstnärliga aktiviteter, (sjunga i kör, gå på konsert ...), manuella aktiviteter (sticka, trädgårdsarbete ...), föreningsliv och religiösa aktiviteter. Adelabladet har redan tidigare skrivit om dansens välgörande effekt på både kroppen och sinnet. Ett utmärkt sätt att bryta ofrivillig ensamhet kan vara att anmäla dig till en kör eller en läsecirkel på ditt lokala bibliotek, eller gå på olika typer av livemusik nära dig.
Om du ännu inte har hittat en kulturell aktivitet som passar dig är det hög tid nu! Se om du får några idéer av våra tips, ta fram de där akvarellfärgerna som bara ligger i lådan eller ring en musikintresserad vän och fråga om ni inte ska spela eller sjunga tillsammans.

Hitta till kulturen – Adelas bästa tips
Se till att göra 2019 till ett stimulerande år, oavsett om du fyller det med teaterbesök, körsång eller samtal kring böcker du har läst. Mycket nöje!

Här kommer ett par enkla tips för att komma igång med någon kulturell aktivitet redan nu i vår. Om det känns krångligt eller lite obekvämt att komma iväg första gången, vill vi påminna om att du inte kommer att ångra dig. I värsta fall kommer du hem ett par erfarenheter rikare och i bästa fall har du hittat en ny guldkant i din vardag.

Inspiration från litteraturens värld
Skruva på P1 på lördagsmorgnar för författarintervjuer, fördjupningar och kåserande kring böcker: i Lundströms bokradio haglar boktipsen. Marie Lundström leder programmet med mycket humor och värme. Även ditt lokala bibliotek har så mycket mer än hyllmetrar med böcker. Det fungerar ofta som en lokal kulturell knytpunkt. Här kan du bland annat delta i bokcirklar, träffa aktuella författare och delta i olika aktuella temadagar.

På scen i Stockholm och Uppsala
Du behöver inte åka in till city för kvalitetsteater: runt om Storstockholm finns flera bra teaterscener. Bland annat Stockholms stadsteater har scener även i Vällingby och Skärholmen. Stadsteatern har både klassiker och nyskrivna pjäser på programmet. Uppsala stadsteater har ofta spännande föreställningar, och i vår kan du utöver ”vanlig” teater även gå på musikal eller se en magiker uppträda. Dock önskar vi oss lite generösare pensionärsrabatter – nu är det bara ett par tjugolappar som dras av på biljettpriserna.

Njut av musik och skönsång
Kyrkorna har ett gediget konsertprogram, varav en stor del är gratis eller till mycket bra pris. Håll även utkik på ditt lokala köpcentrum: där kan det bjudas på allt från ungdomsartister till dansband. Ofta annonseras uppträdanden i lokaltidningen. Ett annorlunda sätt att uppleva musik är att gå på biografernas operaföreställningar. Då får du tillfälle att se opera från världens största scener, till priset av en biobiljett.

Öppettider telefon
alla dagar 8-21 och helg 10-21 *

010-16 65 000

Huvudkontor - Solna

Framnäsbacken 4
171 66 Solna

Järfälla kontor

Birgittavägen 3
177 31 Järfälla

Sundbyberg kontor

Eliegatan 16 
172 73 Sundbyberg

Kista kontor

Trondheimsgatan 4
164 30 Kista

Följ oss i sociala medier

gdpr-flag-2400x1200.png
© Copyright ADELA OMSORG AB 2021.