Surfplattan – något för dig?

Med en surfplatta kan du enkelt följa nyheterna, se en film eller låna en bok från biblioteket var du än råkar befinna dig. Men vad skiljer egentligen surfplattan från en dator eller smart mobil, och vad ska du tänka på när du köper en?

För den som aldrig har haft en dator är surfplattan – ofta även kallad padda från iPad – ett billigt och lättanvänt alternativ: du lär dig snabbt grunderna och kommer enkelt igång med att använda den. Om du har en dator hemma som du bara betalar räkningar, löser korsord och läser tidningar med kan du lika gärna byta till en smidigare surfplatta.

Men vad är egentligen en surfplatta?
Man kan säga att en surfplatta är som en stor smartphone. Den enda skillnaden är att du inte kan ringa på den över det vanliga telefonnätet. Däremot går det utmärkt att ringa till familj och vänner via olika appar* med telefon- eller videofunktion. Plattan följer lätt med i väskan vid utflykter eller läkarbesök. Du kan till exempel surfa på nätet, titta på filmer, ta bilder, skriva kom ihåg-listor eller lägga in påminnelser på din surfplatta. Skärmen är enkel att använda och har ett tangentbord som bara är synligt när du behöver det.

Varför så stora prisskillnader?
Priset på surfplattan avgörs framför allt av skärmens kvalitet (till exempel färger och skärpa), kvaliteten på själva tekniken och skalet samt prestandan. Prestandan påverkar hur snabb din platta är och hur mycket plats den har för bilder, appar och annat. En fjärde prisfaktor är operativsystemet. Du har tre alternativ: Ios, Android och Windows. Marknadsledande är Ios från Apple – samma operativsystem som används för iPhone.

Tips när du väljer surfplatta

- Ligger plattan bekvämt i din hand? Plattorna finns i olika storlekar och tjocklekar – hitta en som du är bekväm med.
- Har du en smart mobiltelefon? Välj samma operativsystem till surfplattan så blir det enklare att komma igång.
- En större skärm är skonsammare för ögonen, medan en mindre modell är enklare att ta med.
- Köp ett skärmskydd (går att köpa billigt där surfplattor säljs) så håller din surfplatta längre!

* applikationer, eller program, för din smarta mobil eller surfplatta.

Öppettider telefon
alla dagar 8-21 och helg 10-21 *

010-16 65 000

Huvudkontor - Solna

Framnäsbacken 4
171 66 Solna

Järfälla kontor

Birgittavägen 3
177 31 Järfälla

Sundbyberg kontor

Eliegatan 16 
172 73 Sundbyberg

Kista kontor

Trondheimsgatan 4
164 30 Kista

Följ oss i sociala medier

gdpr-flag-2400x1200.png
© Copyright ADELA OMSORG AB 2021.