En resväska full av minnen – från 52 länder

Adelabladet träffar Inger Larsson, en riktig världsmedborgare som under sitt liv har hunnit med att fika i femtiotvå länder. Vi bjuds på en fika hemma hos Inger kryddad med reseminnen av Moder Teresa och ett oförstört Palmyra.  

Hemma hos Inger är kaffe och bullar framdukat när vi kommer. Porslinet är ett av många minnen från resan till Kina: tunna och vackert målade koppar med sirliga öron. När Inger och hennes man Hans klev av tåget i Beijing bestämde de sig för att stanna en hel månad i Kina. Bredvid kaffekopparna ligger en hel hög med fotoalbum - ett litet urval ur samlingen på 50 album som Inger och hennes kontaktperson Barbara har gått igenom inför Adelabladets besök.

”När jag var liten så satt alltid pappa och jag och tittade i stora Atlasboken. Jag tyckte att det var så spännande! Pappa ville resa och upptäcka världen”, berättar Inger. Där och då väcktes hennes intresse för världens alla länder – men hon fick vänta i många år till innan hon skulle få se dem på riktigt.
Inger föddes i Sundbyberg och flyttade till Solna när hon träffade sin man Hans. I dag bor hon i samma lägenhet som de flyttade in i under 1960-talet, där även deras tre barn har vuxit upp. Det var tillsammans med Hans som Inger äntligen fick se världen: när barnen var tillräckligt stora för att klara sig på egen hand hemma packade paret resväskorna och gav sig ut i världen.

Ingers första resa var ett äventyr som hennes pappa alltid hade drömt om, men aldrig hann genomföra: Transsibiriska järnvägen. ”Det var fantastiskt! Resan tog sju dagar och man fick uppleva så många fantastiska platser och länder”, berättar Inger. Därefter var Hans och Inger fast – de fortsatte resandet och Inger förde anteckningar över alla de länder vars gränser de hann korsa. Inte mindre än femtiotvå länder står på den listan i dag.

Vi är så klart nyfikna på vilka platser som hör till Ingers favoriter. Hon tvekar inte med svaret: ”Det absolut vackraste landet jag varit i behöver du inte åka speciellt långt för att komma till. Det är vårt grannland Norge. Hela Norges natur, de fantastiska bergsformationerna som ibland ser ut som höga kyrkor. Alla dessa höga toppar och sjöarnas väldiga djup. Det är mäktigt!”. Hon rekommenderar varmt att ta en tur med Hurtigruten för en naturupplevelse utöver det vanliga.

Men Inger är också fascinerad av Indien. ”Bara den där känslan man får när man landar i New Delhi, kliver ut från flygplanet och möts av den där speciella doften. Det är blandningen av alla Indiens kryddor, mat och tyger som skapar en väldigt specifik doft.” I Indien tillbringade Hans och Inger mycket tid på barnhemmen, där barnen törstade efter närhet och kärlek. Under en resa till Calcutta träffade de självaste Moder Teresa. Inger visar oss bilderna där de står bredvid varandra – Inger och en tunn äldre dam i vitt. ”De gick runt på nätterna och plockade in barn, sjuka och äldre för att kunna ge dem omsorg. De gjorde ett fantastiskt arbete, Moder Teresa och hennes systrar”, säger Inger.
Image


Platserna Inger har varit på är många, och minnena otroligt spännande: vid Machu Pichu i Peru såg de indianfolken på Titicacasjön bygga stabila kanoter av bara vass. I Syrien fick de se ett ännu oförstört Palmyra. ”Det är intressant att titta tillbaka på bilderna som vi tog när vi var i Syrien och jämföra med de bilder som nu visas upp på nyheterna. Det är sorgligt att man förstör ett land så.”
När vi lämnar Inger är vi redo att packa våra egna resväskor. Tänk att allt började med en vanlig Världsatlas!

Intervjun gjordes av Cecilia Rydh för Adelabladet

Öppettider telefon
alla dagar 8-21 och helg 10-21 *

010-16 65 000

Huvudkontor - Solna

Framnäsbacken 4
171 66 Solna

Järfälla kontor

Birgittavägen 3
177 31 Järfälla

Sundbyberg kontor

Eliegatan 16 
172 73 Sundbyberg

Kista kontor

Trondheimsgatan 4
164 30 Kista

Följ oss i sociala medier

gdpr-flag-2400x1200.png
© Copyright ADELA OMSORG AB 2021.