Lars Berlin och Råsunda – ett sekel av delad historia

För ett par månader sedan fyllde Lars Berlin 100 år, och han har varit Råsundabo nästan lika länge. Vi knackade på hos Lars och hans fru Marianne för att prata minnen från det gångna seklet. 

När Adelabladet kommer på besök lyser en klar februarisol över Råsundas taknockar, och välkomnandet hos Lars och Marianne är varmt. De bor i en vacker lägenhet full av färgglad konst, äkta mattor och minnen från ett långt och aktivt liv.

Lars föräldrar flyttade till Råsunda ett par år innan Lars, den äldste av tre bröder, föddes 1918. Då bestod Råsunda av de äldre husen kring torget, många småbutiker och ett par biografer. Samma år som Lars föddes påbörjades bygget av Råsunda skola, där han senare skulle ta sin realexamen. ”Råsunda har förändrats mycket. Jag önskar mig ofta tillbaka till de gamla tiderna”, berättar Lars. ”Det fanns massor av småbutiker här, man kunde köpa allt man behövde i Råsunda. Och från torget gick spårvagnen in till stan. Biljetten kostade 25 öre på den tiden!”

Lars pappa var bergsingenjör, och efter en praktikperiod på Stockholms gatukontor visste unge Lars att även han skulle bli ingenjör. Men så kom andra världskriget och efter ett års rekrytutbildning kallades Lars i september 1939 till I-19. Det blev början på 6 års oupphörliga inkallelser. Lars visar oss ett minne från de här åren: en militärbrosch från en tacksam amerikansk stridspilot som räddats vid en flygkrasch. Under de tre år som Lars var inkallad var det bara vid några längre permissioner som han hade möjlighet att ta sig hem till Råsunda. Under en av dessa gick Lars på dans i Sundbyberg, och där bjöd han upp Marianne. En dans ledde till flera, och 1945 blev det bröllop i Solna kyrka.

De unga nygifta bosatte sig i Råsunda, och Lars började arbeta som ingenjör för en stor konsultfirma. I slutet av 1940-talet undrade en av kollegorna om inte Lars ville vara med och starta en teknisk konsultfirma. De var fyra kollegor som 1948 grundade firman tillsammans, och nu tog många år av hårt arbete vid. ”På den tiden var det ingen som pratade om sextimmarsdagar”, säger Lars. ”Vi jobbade åtta till fem och på lördagar åtta till ett. Så två veckors semester per år på det.” Företaget växte till flera hundra anställda, med uppdrag både i Sverige och utomlands.
Lediga stunder ägnades åt den växande familjen och en gård som paret köpt i Dalarna. Gården är i dag en central del av den Berlinska familjen, och man har genom åren renoverat, byggt till och ställt gården i ordning enligt gamla traditioner. Ett annat stort intresse är bilar. ”Medan barnen var små körde vi till Dalarna i stora amerikanare. Sen blev det ju mer av små och snabba bilar, Porschar och så, när det bara var Marianne och jag i hushållet”, berättar Lars med ett leende.
När Lars gick i pension lämnade paret Råsunda för Gamla stan och dess gallerier, kaféer, teatrar och restauranger. Under de försa åren reste de mycket, gärna till New York, Paris eller San Fransisco. ”Det var härliga tider, det”, minns Lars. ”Men när vi blev äldre ville barnen ha oss närmare, så vi flyttade tillbaka hit”. Efter dryga tjugo år av storstadsliv slöts så cirkeln: Lars och Marianne återvände till Råsunda.
Innan de gamla svartvita fotografierna packas undan och vi tackar för oss tar Lars fram ett telegram med ett elegant monogram i guld: lyckönskningar på 100-årsdagen från kung Carl Gustaf och drottning Silvia. Det ska nu ramas in och hängas upp på vägen bredvid de många andra spännande minnena från ett händelserikt liv.

Öppettider telefon
alla dagar 8-21 och helg 10-21 *

010-16 65 000

Huvudkontor - Solna

Framnäsbacken 4
171 66 Solna

Järfälla kontor

Birgittavägen 3
177 31 Järfälla

Sundbyberg kontor

Eliegatan 16 
172 73 Sundbyberg

Kista kontor

Trondheimsgatan 4
164 30 Kista

Följ oss i sociala medier

gdpr-flag-2400x1200.png
© Copyright ADELA OMSORG AB 2021.