Krydda livet med dans – för en roligare och friskare vardag

Att dansa lockar fram lekfullhet och glädje. När vi rör oss till musik utsöndras endorfiner som får oss att må bättre, bli piggare och glömma både fysiska som psykiska smärtor för en stund. Genom dans kan vi uttrycka stora känslor som ibland inte får plats i orden – tänk bara på en eldig flamenco, en melankolisk tango eller en sensuell salsa. Dessutom ger dansen fysisk träning: den mjukar upp våra leder, bygger upp skelettet och utmanar koordinationsförmågan.Inte minst mår vi alla bra av beröringen: den får oss att känna oss bekräftade och sedda.

Dansen kan bidra till både förbättrad empatiförmåga och högre livskvalitet. Dans har under många år använts för att hjälpa patienter med bland annat depressioner, stressrelaterad smärta, inlärningssvårigheter och demens. Studierna som visar på dansens läkande förmåga är många: den ger oss en fysisk, mental och social stimulans. Inom äldreomsorgen är dans ett effektivt sätt att öka den sociala samvaron, hålla igång kondition och koordinationsförmåga och dessutom väcka positiva minnen till liv.
För äldre generationer har dans varit en viktig del av det sociala livet. Att gå på dans var ett sätt att träffas och umgås, och många äldre har träffat sin livspartner på en dans. Inför dansen fick man chansen att ta på sig sina bästa kläder, lyssna på musik och kanske flörta lite. Och dansbanan är perfekt för att kommunicera just sådant som man kanske inte törs säga: istället för att gå via vår förnuftshjärna, träffar dansen oss rakt i de djupare delarna av hjärnan. Där styr känslorna, och den direkta känslomässiga kontakten stimulerar hjärnan mycket mer effektivt. Kommunikationen är ordlös och sker på ett djupare plan.
Image
Adela tilldelades 2015 Solna kommuns kvalitetspris för projektet att föra in dans i kundernas vardag. Det började som en möjlighet att förena både kunder och personal kring en gemensam nämnare: musiken. När vi ber verksamhetsledare Cecilia Rydh att berätta om projektet, säger hon att det är en av de roligaste sakerna de gjort. ”Glädjen det ger både kunder och personal är ovärderlig”, säger hon. ”Att se en person med demenssjukdom minnas varenda steg till varje dans, eller att kunna hjälp ett par som inte kunnat dansa tillsammans på många, många år, det värmer i hjärtat.”
Flera anhöriga har hört av sig till Adela och berättat om skillnaden de märker på sina nära i både humör och hälsa när de kommer hem från dansen. ”Det är ett kvitto på att det vi gör är värt att fortsätta med!”, säger Cecilia.
Det är alltid liveband som spelar när Adela åker iväg på dans, så kan man inte dansa själv går det utmärkt att sitta och njuta av musiken till en kopp kaffe. Utmaningen med projektet har varit att få kunder att våga följa med och testa. ”En kund som till exempel lider av nedstämdhet behöver mycket bearbetning, och där har kontaktpersonen en stor roll. Det gäller att berätta om dansen i god tid och prata om den kontinuerligt under veckorna innan dansen”, berättar Cecilia.
Tur att dans har den där fantastiska, beroendeframkallande effekten på oss människor: när Adelas kunder väl har följt med på en danskväll, skriver de flesta in kommande tillfällen i kalendern för att inte missa dem!
Äldre dansare på scen – en internationell trend
Även på professionella dansscener börjar de unga kropparna ge plats för äldre. För ett par år sedan uppförde ett danskompani i London stycket Du borde dansa tills du tappar tänderna, och truppen bestod av professionella dansare som gått i pension. Balettskolor i Sverige har börjat erbjuda kurser för dansare över 60 år, och den världsberömda svenska koreografen Mats Ek, 71 år, har uppfört flera stycken tillsammans med sin fru Ana Laguna, 61 år, där paret dansar tillsammans. Ek säger att även om de inte klarar av samma saker som yngre dansare, har de ett uttryckssätt och en erfarenhet som de yngre dansarna saknar.

Öppettider telefon
alla dagar 8-21 och helg 10-21 *

010-16 65 000

Huvudkontor - Solna

Framnäsbacken 4
171 66 Solna

Järfälla kontor

Birgittavägen 3
177 31 Järfälla

Sundbyberg kontor

Eliegatan 16 
172 73 Sundbyberg

Kista kontor

Trondheimsgatan 4
164 30 Kista

Följ oss i sociala medier

gdpr-flag-2400x1200.png
© Copyright ADELA OMSORG AB 2021.