Bebisbesök får äldre att må bättre

I Danmark möts de allra yngsta och äldsta generationerna genom bebisbesök i äldreomsorgen. Visst är det en strålande idé att ta till vara på den värme och kärlek som finns i umgänget mellan barn och gamla!


Vad är väl mer välgörande än doften av en alldeles ny människa, gurglande skratt och mjuka kinder? Många av oss mår bra av en kravlös stund med en bebis. I danska Århus ville man för ett par år sedan på ett enkelt sätt förgylla vardagen för ett äldreboendes invånare, och det var då någon kom på den briljanta idén. Varför inte pröva att bjuda in föräldralediga volontärer tillsammans med tillhörande bebis till hemmet ett par timmar i veckan? Succén var given, och bara ett år senare följde Köpenhamns kommun efter. Numera kan alltså även den danska huvudstadens nyblivna föräldrar göra bebisbesök på äldreboenden.

En liknande trend har även hittat till Sverige: Sveriges radio berättade tidigare i år om ett äldreboende i Oxelösund som en gång i veckan får besök av barnen från en närliggande förskola. Äldreboendets personal vittnar om att de äldre blir piggare och gladare av besöken, och även barnen tycker att det är kul och spännande att få nya vänner från en annan generation.

Anna och Anker – två av äldreboendets besöksvänner
Vi träffade Anna och lille Anker som varje vecka besöker ett äldreboende i Köpenhamn. Anna hade länge tänkt på att bli en så kallad besöksvän, eftersom hon tycker att vi är alldeles för ensamma i Norden. Dessutom är avståndet till Annas egen mormor över 100 mil, och hon tänkte på alla äldre i Köpenhamn vars barnbarn bor lika långt bort.
Anna berättar att ett vanligt besök normalt varar kring en timme – därefter är både bebisar och äldre nöjda. Besöken är väldigt avslappnade, man kan komma och gå som man vill mellan avdelningarna och de gemensamma utrymmena. Anker är så klart huvudpersonen under besöket, det är framför allt honom som de äldre vill få umgås med. Men Anna tvekar inte när vi undrar vad hon själv får ut av det.
”Känslan av att man väldigt enkelt har gjort andra så glada och fått dem att le! Det är något med små barn som kan locka fram det varmaste leendet hos folk”, säger hon.

Öppettider telefon
alla dagar 8-21 och helg 10-21 *

010-16 65 000

Huvudkontor - Solna

Framnäsbacken 4
171 66 Solna

Järfälla kontor

Birgittavägen 3
177 31 Järfälla

Sundbyberg kontor

Eliegatan 16 
172 73 Sundbyberg

Kista kontor

Trondheimsgatan 4
164 30 Kista

Följ oss i sociala medier

gdpr-flag-2400x1200.png
© Copyright ADELA OMSORG AB 2021.