Mai Lönnkvist: Världsresenär, politiker – och del av Adelafamiljen

Den politiska karriären tog sin början i Linköping. ”Jag och en väninna kände oss ganska uttråkade och lite vilsna”, berättar Mai. ”Det fanns inte så mycket att göra i Linköping, och man kunde ju inte gå ut och dansa varje kväll”. De två unga kvinnorna ville göra något meningsfullt med sin tid och gick med i Moderaterna. Valet av parti kändes redan då självklart, och Mai är fortfarande trogen moderat.

När Mai flyttade till Solna 1985 blev hon del av omvårdnadsnämnden, där hon satt med i 22 år. I dag sitter Mai i kompetensnämnden för arbetsmarknad och integration.
När vi frågar Mai om det finns något hon skulle vilja ändra på i Solna glimrar ögonen till och hon skrattar lite. ”Om det är något jag skulle vilja ändra på? I så fall gör jag det eller har redan gjort det”. Sedan blir hon allvarligare. ”Solna i dag är inte vad det var när jag flyttade hit 1985. Det gäller att hela tiden arbeta med utveckling och möjligheter, annars har man inte politiskt i Solna att göra.” Som exempel nämner Mai bland annat utvecklingen inom äldreomsorgen: förr fanns det väldigt få äldreboenden, men idag finns det flera som är specialiserade på bland annat demens – en utveckling som Mai är stolt över att ha varit delaktig i.

Mai var 2015 Sveriges äldsta kommunfullmäktigeledamot, och vi undrar om åldern har varit till fördel i arbetet? För Mai är svaret självklart – kan det vara annat än fördelaktigt att ha så många års erfarenhet? Hon kan inte ens tänka sig ett liv utan politiken. ”Visst, ibland blir det sent på mötena – jag minns en gång då ett möte höll på till efter klockan tre på natten, man kan ju undra hur många bra beslut som tas då”. Mai skrattar gott vid minnet och tillägger att man i dag har satt en gräns vid halv elva.

Vid sidan av det politiska engagemanget har Mai hunnit med mycket annat. Hon älskar att resa och har bott i flera olika länder. Ett tag var tanken att hon och hennes man skulle bo i Iran, där maken arbetade på ett amerikanskt byggföretag. ”Men efter bara tre veckor blev det revolution och vi tvingades fly”, berättar Mai, som även har bott i Peru. Favoritresmålet är dock Sri Lanka. Mai lyser verkligen upp när hon pratar om sina resor, det är tydligt hur viktigt det är för henne att få upptäcka nya platser.

Mai har varit kund hos Adela Omsorg sedan 2016, och att hon valde oss ser vi som ett riktigt gott betyg. Mai blev nämligen intresserad av Adela långt innan hon själv letade vårdbolag. ”Jag fastnade direkt för ledordet kontinuitet, något som är väldigt viktigt för mig. Redan då sa jag att om jag någon gång behöver hemtjänst så kommer jag att välja Adela Omsorg.” Sedan dess har Mai, som hon själv säger, ”hållit ett vakande öga på Adela” – och hon gillade vad hon såg.
”Det är viktigt att komma ihåg att för oss kunder handlar det om att släppa in en främmande människa i sitt hem”, säger hon. ”Då är det viktigt att veta att det är en bra person.”

Vi avslutar med en hälsning från Mai till Sveriges ledande politiker: ”Behandla de äldre så som du själv vill bli behandlad, och räkna inte bort oss för att vi har blivit gamla. Man är ju fortfarande precis samma person, bara med lite andra behov”.
Kloka ord från en mycket klok dam!

Mai intervjuades av Cecilia Rydh, verksamhetsledare på Adela

Mai Lönnkvist
Ledamot i Solna kommunfullmäktige
Intresse: resor (”Mitt barnbarn säger att jag är galen – resgalen!”)
Senaste resmålet: Wien
Beskriv dig själv med tre ord!
Framtidsinriktad, envis och ödmjuk

Öppettider telefon
alla dagar 8-21 och helg 10-21 *

010-16 65 000

Huvudkontor - Solna

Framnäsbacken 4
171 66 Solna

Järfälla kontor

Birgittavägen 3
177 31 Järfälla

Sundbyberg kontor

Eliegatan 16 
172 73 Sundbyberg

Kista kontor

Trondheimsgatan 4
164 30 Kista

Följ oss i sociala medier

gdpr-flag-2400x1200.png
© Copyright ADELA OMSORG AB 2021.